Mijn eigen tijdschrift(je)

Al heel lang heb ik de droom om ooit nog eens een eigen tijdschrift te maken. Met daarin allemaal dingen die me blij maken. Een beetje als deze website, maar dan in tijdschriftvorm. Ik schreef er al eerder een blogbericht over.

En toen kwam ik ergens online een ‘zine’ tegen. Ik was meteen geïntrigeerd. Een zine (afkorting van fanzine en magazine) is een publicatie van gefotokopieerde tijdschriften op kleine schaal, vaak gericht op een minderheidspubliek. (Wikepedia)


Ze worden vaak digitaal gemaakt, maar gewoon met papier en een schaar leek me veel leuker. Ik ging op zoek op Youtube en vond een paar leuke tutorials die me inspireerden. Helen Colbrook laat duidelijk zien hoe je je A4-vel vouwt en inknipt en hoe je er een kaft omheen maakt. Ze maakt van haar zine een heel persoonlijk boekje.
In de video van Jordan Clark zie je hoe je de pagina’s van je zine heel eenvoudig merkt zodat je straks de juiste kant boven hebt. Bij haar zie je hoe je je minitijdschrift kunt vullen met prachtige kleine collages.

Alles wat je nodig hebt is een vel A-4 papier en een schaar. En daarna natuurlijk van alles om je tijdschrift te versieren en vullen. En dat kun je doen met wat jij maar leuk vindt. Denk aan mooi papier, leuke plaatjes, tijdschriften voor achtergronden of randjes of foto’s, washitape, verf, stickers. Eigenlijk kun je alles gebruiken wat je hebt liggen.

Gevouwen en ingeknipt vel papier

Omdat het maar zes pagina’s zijn (en een voor- en achterkant) is het een heel overzichtelijk projectje om je een middag heerlijk bezig te houden. Je kunt vooraf bedenken wat je er allemaal in wilt hebben of gewoon beginnen en kijken wat er in je opkomt.

Ik ontdekte achteraf dat het beter is om bij het vullen van je pagina’s een stukje van de rand te blijven. Na kopiëren en vouwen wordt het anders een beetje rommelig. Maar hé, het is mijn eerste hè?!

Een kijkje in mijn zine

Ik kopieerde mijn eerste ‘Gittepetit zine’ een paar keer en vind het leuk om deze weg te geven. De eerste vijf mensen die hieronder in een reactie aangeven dat ze het leuk vinden om er eentje te ontvangen, stuur ik mijn minitijdschriftje toe. Gewoon om je een beetje te inspireren.

Geluk is het enige dat groter wordt als je het deelt

Reacties 34

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *