Mixed media mini art tutorial

Zoals jullie misschien wel weten -als je me op Instagram volgt- ben ik de laatste tijd veel bezig met mixed media.

“Mixed media wil zeggen dat je allerlei verschillende materialen en technieken door elkaar heen gebruikt. Je kunt dus verschillende ondergronden gebruiken, en verschillende materialen door elkaar gebruiken. Je gebruikt bijvoorbeeld kant, stof, papier, karton, decoraties en deze bewerk je met bijvoorbeeld verf. Eigenlijk ben je dus nergens aan gebonden en kan je je creativiteit de vrije loop laten gaan! Het is een leuke creatieve vorm, waarin vele technieken elkaar ontmoeten. Het is letterlijk een mix van allerlei materialen en media.” Deze informatie vond ik hier.

Via Pinterest en Youtube ging er een wereld voor me open! Ik kijk momenteel allerlei video’s om een beetje begrip van de basis te krijgen. Want hoewel je eigenlijk alles kunt gebruiken, zijn er materialen die goed en minder goed op elkaar reageren. En dus is het best handig om een beetje te weten hoe en wat. Nou, straks zal blijken dat ik beter nog wat extra video’s kan gaan kijken.

Ik maakte al eerder van een platenhoes een waar kunstwerk. Daarvoor volgde ik een videotutorial van Karen Campbell op Youtube. Wat was dat leuk om te doen zeg! Ga zeker eens bij haar kijken. Ze heeft echt heel veel video’s en tutorials.

Mijn platenhoesvos

Ik wilde graag een klein mixed media projectje doen en jullie laten meekijken terwijl ik dat doe. Wellicht inspireert het je om er zelf ook eentje te maken. Daarom vandaag een stap-voor-stap-tutorial met foto’s.

Wat heb je nodig?

 • Een stukje (vierkant) karton, liefst dubbellaags, bijvoorbeeld van een doos. Ik gebruikte een stukje van 10 bij 10 centimeter.
 • Brede washitape of schilderstape. Dit kun je eventueel ook overslaan.
 • Restjes papier in kleine stukjes.
 • Gel medium of modpodge of creapatch
 • Een kwast of sponskwast
 • Een stencil of een stukje bubbeltjesplastic. Of allebei.
 • Acrylverf in leuke kleurtjes. Drie of vier is voldoende.
 • Witte acrylverf of witte gesso.
 • Een kwastje, stukje spons, een oud plastic kaartje of je vingers :-))
 • Eventueel wat stempels, bijvoorbeeld een stukje tekst, een bloem, blaadjes, een klein hartje. Eigenlijk kan alles.
 • Watervaste stempelinkt. Ik gebruik hiervoor Stazon.
 • Een leuk plaatje om na te tekenen. Ik heb een heel bord op Pinterest vol voorbeeldjes.
  Als je liever niet zelf tekent, kun je natuurlijk ook een plaatje gebruiken dat je uitscheurt uit een boek of tijdschrift. Maar echt, een eenvoudig beestje is helemaal niet zo moeilijk om na te tekenen.
 • Een mooi woord, zin, quote of boodschap. Niet te lang want je werkt in het klein. Je kunt dit woord stempelen, schrijven of uit een tijdschrift knippen. Een tekststicker kan ook.
 • Een watervaste fineliner, bijvoorbeeld een Micron of Staedtler.

Hoe ga je te werk?

 1. Om het karton wat steviger te maken en de open randen af te sluiten plak je washitape rondom. Over de rand heen dus.

2. Beplak je karton met een laag snippers. Je kunt vooraf papiertjes bij elkaar zoeken op kleur of je kunt willekeurig wat pakken.

Mijn gekozen papiertjes

Zorg dat je gul bent met de gelmedium of modpodge, zowel onder als over het papier. Bobbeltjes en rimpeltjes wrijf je weg met je vinger. Of niet als je houdt van textuur. Je kunt over de rand van het karton plakken of de randen straks meenemen als je gaat verven.

Wees gul met je gelmedium


Laat je werk nu goed drogen. Als je heel ongeduldig bent, kun je dit versnellen met een heatgun of föhn. Maar je kunt deze tijd ook gebruiken om een lekker kopje thee te zetten of alvast een plaatje uit te kiezen voor straks. En maak meteen je kwast even schoon met wat water en zeep. Straks lukt dat niet meer.

Mijn geplakte karton. Met nog een extra laagje gelmedium

3. Kies nu een paar kleuren verf. Ik ging voor makkelijk en koos voor groen en geel bij mijn papiertjes. Omdat het anders wel een beetje saai werd, nam ik turquoise als accentkleur. Steeds een klein drupje verf op je vinger en lekker een beetje smeren en vegen. Heerlijk vind ik dat!

Al een heel fleurig geheel met wat verf erop

Ik nam de zijkanten van het karton ook mee zodat je de washitape niet meer ziet. Als je niet wilt dat de kleuren mengen, moet je het karton na elke kleur even laten drogen. Maar als je niet heel nat werkt, is dat niet nodig.
Na het verven alles goed laten drogen.

4. Als je dat leuk vindt, kun je nu wat stempelen. Ik gebruikte een achtergrondtekststempel en een klein hartje. Ik gebruikte Stazoninkt. Als je het zwart te zwart vindt, kun je de eerste afdruk op een kladpapiertje doen en dan meteen daarna op je werk stempelen. Ik deed dat met de hartjes linksboven.
Alles weer even laten drogen. Dat gaat met Stazon heel snel.

Na het stempelen

5. Gebruik witte acrylverf (of gesso) met een stencil of bubbeltjesplastic om je achtergrond nog wat mooier te maken. Op onderstaande foto zie je hoe ik dat deed. rechtsboven gebruikte ik bubblewrap en linksonder een stencil. Ik gebruikte mijn vinger om de verf op te brengen.

Witte verf en gesso

In het midden een dun laagje witte gesso zodat je plaatje straks niet teveel wegvalt tegen de achtergrond. Ik verdun mijn gesso met water (apart potje) zodat je heel dun kunt werken. Helaas gebruikte ik hier onverdunde gesso waardoor het geheel wel erg wit werd. Maar dat los ik straks weer op door nog wat gekleurde verf toe te voegen, dit te laten drogen en er dan een nieuw (héél dun laagje) gesso op aan te brengen.

6. Op de gesso kun je nu met potlood je tekening maken (gummen gaat ook prima ;-)). Ik vond een schattig klein vosje op Pinterest en besloot ter plekke dat dit een miniversie van mijn platenhoes zou worden. Vosjes zijn schattig toch?! Ik tekende hem eerst een keer na op een kladblaadje en daarna op mijn karton.

En daar is mijn vosje!

Kleur nu het vosje in met oranje en crème acrylverf en een klein kwastje. Dit vind ik zelf lastiger dan het tekenen. Na het verven en goed drogen, geef je de vos weer een laagje gelmedium/modpodge.

Het vosje krijgt kleur…

Mocht je het tekenen niet aandurven, dan kun je hem natuurlijk ook printen, uitscheuren en opplakken. Ik weet niet hoe geprint papier met een inktjetprinter gaat reageren met de gelmedium. Veiliger is wellicht een plaatje uit een (prenten)boek of tijdschrift. Plak je plaatje vast met een goede laag gelmedium onder en over je plaatje en geef meteen je hele werk een laagje gelmedium.

Ik vond het wit rond mijn vos wat wit, dus ik voegde nog wat verf toe. Plus wat blauwe stipjes (met een wattip). Ik omlijnde wat hartjes en voegde nog wat witte spetters toe. Dek wel even je vosje af met een kladpapiertje voordat je gaat spetteren. Ik plakte nog een tekststicker om het af te maken en liet alles goed drogen.

7. Breng nu een laagje gelmedium aan en laat dit heel goed drogen. Als je in plaats van te tekenen een plaatje hebt geplakt kun je deze stap overslaan.

Ik gaf de vos een snuitje en trok hem om met watervaste fineliner. Voor zijn neus gebruikte ik een zwarte Poscapen. Ook gaf ik hem wat schaduw met behulp van Ecoline brushpennen in een wat donkerder kleur. En toen besloot ik hem ‘af te lakken’ met een dikke laag glossy gelmedium. Net als ik bij de platenhoes had gedaan. Helaas vergat ik een foto te maken na de afwerking en vóór de gelmediumlaag.

Want toen ging het een beetje mis. Of eigenlijk een beetje heel erg mis. Na de gelmediumlaag (of eigenlijk al meteen tijdens het opbrengen) zag hij er uit als op onderstaande foto.

Oh nee!!!

Het lijkt er op dat de brushpennen en vooral de Poscapen (waarmee ik de neus tekende) enorm reageren op de natte gelmedium. Of misschien heb ik hem niet lang genoeg laten drogen. Ik baalde enorm, maar omdat ik had genoten van het proces én omdat ik helemaal had meegeschreven, besloot ik om dit blogbericht toch te schrijven. Het is tenslotte niet altijd rozengeur en maneschijn in crealand. En ik vind dat we dat niet hoeven weg te stoppen.

Ik besloot verder om eerst maar eens even af te wachten hoe groot de schade zou zijn na drogen. Helaas ben ik in al mijn teleurstelling ook nu vergeten een foto te maken. Maar het was best erg doorgelopen allemaal. Vooral bij de neus. Toen mijn vosje helemaal goed droog was, heb ik hem bijgewerkt met de oranje en crème verf die ik eerder gebruikte. Ik gaf hem een nieuw snuitje en trok de zwarte lijnen opnieuw.

En ik ben -uiteindelijk- heel blij met het eindresultaat. En ik had een heerlijke dag vol creatieve uitdaging, haha.

Vosje en zijn grote broer

Reacties 3

 • Leuke blog Brigit!
  In een ver verleden verleden vaak met modpodge gewerkt en nu ik dit weer zie 😊 Wie weet ga ik het ook weer eens proberen.
  Vindt de vosjes echt heel leuk, echte kunstwerkjes.
  Liefs Corrien ❤

 • Wat is dat leuk geworden Brigit. Ga ik ook eens proberen. Weer eens wat anders. Leuk die kleuren. Houd van kleurig.
  Ineke

 • […] Life Book ontdekt heb. Ik denk omdat ik steeds meer bezig was met mixed media. Zie ook mijn laatste blogbericht hierover. Je ontdekt een leuke video op Youtube en krijgt dan een tip voor een volgende video. En […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *