Vilten Koningsdagbroche

Op deze dag precies vijf jaar geleden postte ik op mijn eerste blog een haakpatroontje voor een Koningsdagbroche.

Mijn gehaakte broche uit 2016

Hoog tijd voor iets nieuws dus 🙂 Zoals vaak gebeurt, liep ik er al een tijdje over na te denken, maar kwam de inspiratie weer eens behoorlijk op het laatste moment. Maar geen paniek, deze broche is ook zo klaar!

Ik baseerde hem op de illustraties van Blond Amsterdam, die ik ook gebruikte voor de vorige broche. Deze keer gebruik ik vilt. Vilt is een heerlijk materiaal om mee te werken. Je kunt er alle kanten mee op en het is eigenlijk altijd meteen mooi afgewerkt.

Ik pakte mijn viltbak erbij en koos wat koninklijke kleurtjes voor de basis van de broche. Ik knipte uit de losse pols drie cirkels, steeds iets kleiner. Ik vind het wel leuk als het er een beetje rustiek uitziet. Maar je kunt natuurlijk ook eerst malletjes maken of de cirkels uitstanzen met bijvoorbeeld een Cuttelabugapparaat. Ik weet uit ervaring dat dun vilt daar prima doorheen gaat.

Vervolgens knipte ik een hoofdje van heel lichtroze. Als je dat niet hebt, kan crème ook prima. Twee heel kleine wangetjes (die je ook kunt borduren), een oranje kroontje en -wat iets meer een uitdaging vormde- een kapsel van geel vilt. Ik zorgde dat het groter was dan het hoofdje en knipte er vervolgens onder de ‘pony’ een soort gleufje in. Daar steek je het gezichtje doorheen waardoor het er wat natuurlijker uitziet.

Alle geknipte onderdeeltjes

Als je dan alle onderdeeltjes geknipt hebt (en een paar verknipt, haha), ga je de broche in elkaar zetten.
Ik begon met de basis van de broche. Met wit borduurgaren naaide ik de drie cirkels op elkaar. Ik splitste het garen en gebruikte twee draadjes en gebruikte een kleine rijgsteek. Als je wilt dat je broche er aan de achterkant mooi uitziet, kun je hem helemaal maken zoals ik beschrijf zonder dat je de grootste cirkel gebruikt. Als je hem dan afhebt, lijm je het geheel op de grootste achterste cirkel en zie je aan de achterkant niks van alle steekjes. Ik vind de achterkant de achterkant die je toch niet ziet als je de broche ophebt, dus ik doe dat niet. Het is tenslotte handwerk hè?! Ik ben trouwens een fervent aanhanger van de hashtag #nietperfectisprima 😉

De basis van de broche is klaar

Vervolgens zette ik het gezichtje in elkaar. Ik lijmde de wangetjes vast met een heel klein drupje textiellijm. Niet schrikken als de lijm er een beetje doorheen komt. Hij droogt transparant op zodat je er straks niks meer van ziet. Ook het haar en gezicht zette ik aan elkaar vast met een drupje lijm op de achterkant van de wangetjes en de voorkant van het voorhoofd. Houd er rekening mee dat waar lijm zit straks een hard plekje komt waar je niet goed meer kunt borduren. Daarna borduurde ik -met één enkel draadje zwart borduurgaren de mond, neus, ogen en sproetjes op het gezichtje. Het kroontje zette ik met een paar siersteekjes vast aan het hoofd en verfraaide ik met een gouden pailletje. Dit deed ik met een beetje gouddraad, maar als je dat niet hebt, is geel garen ook prima.
Toen lijmde ik het gezichtje op de broche en naaide ik een brochespeldje achterop. Als je dat niet hebt, kun je de broche natuurlijk ook met een gewoon (veiligheids)speldje op je Koningsdagoutfit vastzetten.

Fijne dag!

En ook al is hij dit jaar weer anders dan anders, ik wens je een zonnige, feestelijke Koningsdag!

Reacties 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *