Koesterkaarten (3)

Vandaag maakte ik een nieuw setje koesterkaarten. Mocht je willen weten wat dat zijn dan kun je rechts bij categorieën klikken op koesterkaarten. Je vindt daar alle berichten in deze serie. In dit eerste bericht geef ik uitleg over wat koesterkaarten zijn.

Achtergrond

Ook deze keer startte ik met collage: ik plakte wat reststukjes papier willekeurig op de kaartjes. Daarna bracht ik met een plastic paletmes/spatel een heel dun laagje witte gesso aan. Dat is een soort grondverf die je als basis kunt gebruiken om overheen te verven. Bovendien maakt het de boel wat minder fel van kleur en zorgt het voor wat eenheid.

Ik bracht met mijn vinger wat verf aan op een stukje bubbeltjesplastic en ‘stempelde’ daarmee willekeurig een beetje op de kaartjes. Daarna smeerde ik ook nog wat van deze verf uit op een paar plekken. Ik wilde een wat neutrale ondergrond voor de volgende stap.

Focal point

Een focal point is de hoofdafbeelding in een project. Je kunt op heel veel verschillende manieren een Focal point toevoegen. Of het juist weglaten. Ik ga je in deze serie verschillende manieren laten zien.
Vorige keer gebruikte ik illustraties uit een boek van Jip en Janneke. Vandaag wilde ik mijn plaatjes zelf tekenen. Dat deed ik rechtstreeks op de kaartjes. Je kunt ze natuurlijk ook eerst op een apart stukje papier tekenen, uitknippen en dan op je kaartjes plakken.

Ik tekende met een zwart Stabilo All-potlood op elk kaartje een meisje. Ik vond wat voorbeeldjes op mijn bord Project Playing Cards op Pinterest. Met een kwastje en een klein beetje water ging ik over de potloodlijnen en creëerde op deze manier meteen wat schaduw. Je kunt dit effect ook bereiken met een aquarelpotlood en wat water of met een heel zacht potlood (6B of 8B) en een (droge) doezelaar. Of een (droog) wattenstaafje. Als je met een gewoon potlood werkt, gebruik je geen water, maar wrijf je het grafiet een beetje uit. Welke techniek je ook gebruikt, zorg ervoor dat je de lijnen uitwrijft naar binnen toe. Dus de donkere lijn is de buitenlijn en de schaduw komt op het gezicht en in de nek.
Mocht je nou al de genoemde materialen niet in huis hebben, dan kun je natuurlijk ook een gewoon zwart potlood gebruiken, eventueel gecombineerd met een klein beetje waterverf voor de schaduw. Of een kleurpotlood. Maar die schaduw is geen must. En de gezichtjes worden later nog wat duidelijker gemaakt met zwarte fineliner.

Ik nam een klein beetje acrylverf en gaf het haar en de wangetjes een beetje kleur. Ik twijfelde nog even over wel of geen gezichtjes tekenen…

Ik besloot om dapper te zijn en voor gezichtjes te gaan en tekende die erop met mijn Stabilo All-potlood en een beetje water. Je kunt natuurlijk ook een gewoon potlood gebruiken en het daarna wat duidelijker maken met een dunne zwarte fineliner.
De jurkjes maakte ik van stukjes servet en plakte ik vast met gelmedium. Een lijmstift werkt ook. De stippen op het jurkje van het meisje met het rode haar vielen niet echt meer op dus ik gaf haar nieuwe stippen met een dikke Posca Pen (een acrylverfstift). Dit kun je natuurlijk ook doen met wat witte verf en een klein kwastje. Ik stempelde (met watervaste inkt) nog wat blaadjes en voegde wat spettertjes toe met mijn kleine kwastje en wat zwarte aquarelverf. Zorg wel dat je de gezichtjes even afdekt om te voorkomen dat daar spetters op komen.

Afwerking

Met een heel dunne watervaste fineliner trok ik alle lijnen over. Dat maakt altijd zo’n fijn verschil! Ik bracht willekeurig nog wat lijnen aan in het haar. Met hier en daar een speels krabbeltje. Daarna nog wat accenten met een witte gelpen in de haren en de ogen en klaar zijn de dames.

En dan tenslotte voegde ik tekst toe om deze twee koesterkaartjes af te maken. En dat ook hier weleens wat misgaat zie je als je goed kijkt op het rechterkaartje rechts bovenaan en op de tekststrookjes. Ik plakte de tekst met gelmedium en ging daarbij over de zwarte aquarelspetters die meteen reageerden en zwarte strepen werden. Ik stempelde er nog een blaadje overheen en had vrede met de wat gevlekte tekst. Tenslotte is het handwerk 🙂