Koesterkaarten (2)

De eerste paar koestenkaartjes zijn een feit. Als je je afvraagt waar ik het over heb, lees hier dan even het eerste bericht terug. Ik kreeg trouwens een berichtje van Janneke die overweegt om een set heel grote speelkaarten te gebruiken. Ook superleuk!

De achtergrond maken

Ik beplakte de kaartjes met wat kleine restjes papier. Bladzijden uit een (wat vergeeld) boek zijn hiervoor erg leuk. Of wat (oud) muziekpapier. Lang leve de kringloopwinkel!
De zwarte boogjes zijn stukjes servet waar ik het bovenste laagje van gebruik. Erg leuk om mee te werken omdat servetten ook nog wat van de ondergrond laten zien.
Ik lijmde met wat verdunde gelmedium maar met een plakstift gaat het ook prima.
Daarna bracht ik wat acrylverf aan in turkoois en oranje. belangrijk is dat je de kaartjes tussen de lagen door goed laat drogen. Als je, net als ik, wat ongeduldig bent, kun je dat proces versnellen met een föhn of heatgun 🙂

Hierna bracht ik met behulp van een stencil en wat textuurpasta wat extra reliëf aan op de kaartjes. Je zou dit ook met wat (dikke) acrylverf kunnen doen. Of achterwege kunnen laten. Alles goed laten drogen!

Wat stempelen is altijd leuk voor wat meer variatie in de achtergrond. Ik doe dit meestal met watervaste stempelinkt omdat ik nog niet weet wat ik allemaal nog meer ga doen. En als je inkt niet watervast is, heb je kans dat het met een volgende (natte) laag een smeerboel wordt.

Ik kocht ooit een goedkope doos oogschaduw bij de Action. Die gebruikte ik om de vierkantjes textuurpasta een gouden glansje te geven. Daarna heb ik nog wat gestempeld met een zelfgemaakte stempel en tenslotte voegde ik natuurlijk wat spetters toe. Ik gebruik hiervoor witte ecoline (gouache werkt ook goed) met een waaierkwastje. Je kunt ook een gewone ronde kwast gebruiken en eventueel acrylverf die je verdunt met water. Hoe natter, hoe groter de spetters. Maar als je teveel water gebruikt, worden je spetters minder wit. Uitproberen op een zwart blaadje papier is altijd een goed idee! En houd dingen die je schoon wilt houden uit de buurt want de spetters zitten binnen een mum van tijd overal.

Afbeelding kiezen

Ik wilde dit eerste setje kaartjes graag voorzien van wat prentenboekenliefs. En omdat ze al behoorlijk wat kleur hebben, leek me iets in zwart-wit het beste. En dan kom ik al vrij snel uit bij Jip en Janneke. Ik kreeg ooit een hele enveloppe vol gestanste plaatjes van Kim (die ik ken via Instagram). Ik knipte de plaatjes uit en lijmde ze op de kaartjes. Voor mij is het belangrijk dat de plaatjes de tekst ondersteunen. Daarmee worden de kaartjes extra krachtig.

Tekst toevoegen

Inmiddels heb inmiddels een heleboel manieren ontdekt om tekst toe te voegen aan mijn projecten. Ik geef je wat voorbeelden.

– Er zijn stickervellen met tekst. Woorden, quotes en mooie zinnen. Je koopt ze in een hobbywinkel of online.
– Ik heb (van een online-cursus) printables met heel veel zinnen. Als je goed zoekt, kun je ook wel free printables online vinden. Op mijn Pinterestbord Fabulous free printables heb ik er een aantal staan.
– Je kunt tekst stempelen met (kleine) alfabetstempels.
– Je kunt natuurlijk zelf je teksten intypen in Word en uitprinten.
– Je kunt letters of woorden uit een boek of tijdschrift gebruiken.
– Je kunt een typemachine gebruiken.
– Je kunt een lettertang gebruiken.
– En natuurlijk kun je je tekst ook zelf schrijven, rechtstreeks op je project of eerst op een strookje papier. Zelf doe ik dit nog bijna nooit, omdat ik mijn handschrift niet zo denderend vind. En ik kan maar één alfabet handletteren. Maar het is wel iets waar ik me nog in wil bekwamen.

Ik gebruikte voor deze drie kaartjes zinnetjes van een van de printables van mijn cursus.

Tenslotte

Ik ben me ervan bewust dat mijn kaartjes behoorlijk druk en kleurrijk zijn. Ik kom er steeds meer achter dat dat blijkbaar bij mij hoort en ik leer steeds meer om dat te omarmen.
Jij bent natuurlijk helemaal vrij om te doen (of laten, haha) wat bij jou past. Deze hele blogserie is bedoeld om te delen waar ik blij van word, om je te inspireren en wat tips en tricks te laten zien als je met mixed media werkt. Neem er van mee wat je leuk vindt en laat los wat niet bij jou past. Maak mijn kaartjes na of doe helemaal je eigen ding. Allemaal helemaal goed. Het is tenslotte jouw set koesterkaarten die je aan het maken bent. Zorg dat het voor jou goed voelt, dat is het allerbelangrijkst. En vergeet niet te genieten! En je thee op te drinken voordat hij koud is… 🙂