Hieperdepiep…

Over een paar dagen ben ik jarig. Mijn tweede verjaardag in coronatijd. Vorig jaar werd ik vijftig. En omdat ik dat groots wilde vieren, organiseerde ik -voor het eerst in twintig jaar- een feestje. Een knutselfeestje. Maar toen kwam corona en ging het feestje niet door. Natuurlijk was ik teleurgesteld.

Maar ik heb me nog nooit zo jarig gevoeld als die dag! Zonder enige visite. Dankzij mijn lieve vriendin Anneke en mijn dochter Marlou was het die dag één groot feest. Zij regelden van alles, samen met de vaste bezoeksters van mijn creatieve ontmoetingsplek. Ik kreeg een enorme pot met lieve wensen, een meterslange slinger vol handgemaakte vlaggetjes en heel veel kaarten waar ik zelf ook nog een slinger van maakte. Verder ontving ik massa’s berichtjes, kaarten, telefoontjes, bloemen en cadeautjes. Van familie, vrienden en collega’s. Als ik er aan terugdenk geniet ik weer.

Dit jaar vier ik het weer klein, hahaha. Het plan is om mijn moeder op te halen en van een zelfverzorgde high tea te genieten bij mijn zus. Met z’n drietjes.

En omdat een verjaardag geen verjaardag is zonder slingers, heb ik vandaag een patroontje voor je om een eenvoudig, maar heel feestelijk slingertje te haken. Het stond heel even op het blog van mijn ontmoetingsplek. Nu deel ik het hier graag met je. Kies de kleuren die jij leuk vindt en maak hem zo lang als je maar wilt!

Dit heb je nodig

  • Garen naar keuze (een ideaal project om restjes op te maken)
  • Een bijpassende haaknaald
  • Een schaar
  • Een stopnaald om draadjes in te stoppen

Gebruikte afkortingen

l= losse
hv= halve vaste
v= vaste
hst= half stokje
stk= stokje
dstk= dubbel stokje

Patroon

Ik wilde dat het een eenvoudig patroontje werd, gebaseerd op de klassieke granny square. Ik vond een duidelijk diagram op het blog van Breiclub. Omdat ik enkel de eerste twee toeren gebruik, heb ik de foto aangepast.

Haakdiagram voor eenvoudige granny square

Toer 1
Haak 4 lossen en sluit de ring met een hv.
Haak dan 3 l en 2 stk in de ring.
Haak 2 l en 3 stk (doe dit drie keer), allemaal in de ring.
Eindig met 2 l en een hv in de derde van de drie beginlossenJe hebt nu onderstaand vierkantje.

Vierkantje na eerste toer

Toer 2
Ga nu met drie hv naar de eerste hoek (de derde hv maak je in de hoek).
In de hoek haak je vervolgens 3l (=eerste stk) en 2 stk – 2l – 3stk.
Haak dan 1l.
3stk – 2l – 3stk (doe dit drie keer).
Eindig met 1l en 1 hv in de derde l van het beginstokje.
Hecht nu af. Je hebt nu onderstaand vierkantje.

Vierkantje na twee toeren

Dan gaan we nu beginnen met de rand.
Hecht een nieuwe draad aan in de hoek vóór waar je afhechtte. Haak de begindraad aan de achterkant een stukje mee, dat scheelt straks weer instoptijd. Doe dit ook met de afgeknipte draad die je dadelijk tegenkomt.
Haak 2 l en 2 v (=totaal van 3v) in de hoek.
Haak dan in de volgende twee steken steeds 1v. Sla daarbij de eerste -een beetje verstopte steek- na de hoek over!
In het lossenboogje in het midden van je vierkantje haak je 2v.
Dan weer 1v in elk van de volgende twee steken en in de hoek 3v. Ga zo door totdat je drie zijden van het vierkantje gehad hebt én de laatste hoek. Je werk ziet er nu uit als op onderstaande foto.

Vervolgens haak je -om de onderkant mooi halfrond te krijgen- achtereenvolgens:
1 hst in de eerste steek (sla ook nu de eerste verstopte steek na de hoek over!).
1 stk in de tweede steek.
3 dstk in het lossenboogje in het midden.
1 stk in de volgende steek.
1 hst in de volgende steek.
1 hv in de tweede beginlosse om te sluiten.
Dan afhechten en je draadjes instoppen. Je hebt nu je eerste vlaggetje gehaakt.

Je eerste vlaggetje is klaar!

Haak er zo nog een aantal meer. In één kleur of in meerdere kleuren, net wat je zelf mooi vindt. Ze haken echt lekker weg…

Om er een slinger van te maken haakte ik eerst 30 lossen en haakte vervolgens een vlaggetje met 10 vasten eraan vast. Tussen de vlaggetjes haakte ik steeds 10 lossen en ik eindigde de slinger weer met 30 lossen. Kijk gewoon even wat je zelf een mooie afstand vindt. Als je de slinger wat steviger wilt, zou je op het eind nog een keer met halve vasten of vasten terug kunnen haken langs de hele slinger. Zelf vond ik dat niet nodig.

Nu ik dit bericht schrijf, krijg ik zin om er nog een te maken. Slingers heb je immers nooit genoeg. Eens kijken wat voor fleurige restjes ik nog heb liggen… 🙂

Reacties 4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *