In Frysk slingerke

Laatst was ik een paar dagen met mijn dochter naar de Wolder Wagen, een volledig glutenvrije B&B in Friesland. We hebben daar enorm genoten. Op de tweede dag lunchten we bij Trambaan8 in Oosterwolde. Een superleuke plek met een wolwinkel! Wat een geweldig leuke combinatie is dat. Ik kon het natuurlijk niet laten om daar eens lekker te gaan neuzen. Mijn oog viel op een leuk klein gehaakt slingertje en ik was onmiddellijk geïnspireerd.

Ik zocht een paar bolletjes mooi garen uit in fijne herfstkleuren én een haaknaald, want ik had niks bij me en wilde natuurlijk meteen aan de slag.

Terug in de Wolder Wagen sloeg ik aan het uitproberen. Ik wilde dat het een eenvoudig patroontje werd, gebaseerd op de klassieke granny square. Ik vond een duidelijk diagram op het blog van Breiclub. Omdat ik enkel de eerste twee toeren gebruik, heb ik de foto aangepast.

Wat heb je nodig?

 • Garen naar keuze. Ik gebruikte Scheepjes Stonewashed in de volgende kleuren:
  801-Moon Stone
  806-Canada Jade
  808-Corendum Ruby
  809-Yellow Jasper
 • Een bijpassende haaknaald
 • Een schaar
 • Een stopnaald om de draadjes in te stoppen

Gebruikte afkortingen
l= losse
hv= halve vaste
v= vaste
hst= half stokje
stk= stokje
dstk= dubbel stokje

Het patroon

 • Haak 4 lossen en sluit de ring met een hv.
 • Haak dan 3 l en 2 stk in de ring
 • Haak 2 l en 3 stk (doe dit drie keer)
 • Eindig met 2 l en een hv in de derde van de drie beginlossen
  Je hebt nu onderstaand vierkantje.
 • Ga nu met drie hv naar de eerste hoek (de derde hv maak je in de hoek)
 • In de hoek haak je vervolgens 3l (=eerste stk) en 2 stk – 2l – 3stk
 • Dan 1l
 • 3stk – 2l – 3stk (doe dit drie keer)
 • Eindig met 1l en 1 hv in de derde l van het beginstokje
 • Hecht nu af
  Je hebt nu onderstaand vierkantje.

Dan gaan we nu beginnen met de rand.

 • Hecht een nieuwe draad aan in de hoek vóór waar je afhechtte. Haak de begindraad aan de achterkant een stukje mee, dat scheelt straks weer instoptijd. Zo ook voor de afgeknipte draad die je dadelijk tegenkomt.
 • Haak 2 l en 2 v (=totaal van 3v) in de hoek
 • Haak dan in de volgende twee steken steeds 1v. Sla daarbij de eerste -een beetje verstopte steek- na de hoek over!
 • In het lossenboogje in het midden van je vierkantje haak je 2v
 • Dan weer 1v in elk van de volgende twee steken en in de hoek 3v
  Ga zo door totdat je drie zijden van het vierkantje gehad hebt én de laatste hoek. Je werk ziet er nu uit als op onderstaande foto.
 • Vervolgens haak je -om de onderkant mooi halfrond te krijgen- achtereenvolgens:
  1hst in de eerste steek (sla ook nu de eerste verstopte steek na de hoek over!)
  1stk in de tweede steek
  3dstk in het lossenboogje in het midden
  1stk in de volgende steek
  1hst in de volgende steek
  1hv in de tweede beginlosse om te sluiten
 • Dan afhechten en je draadjes instoppen. Je hebt nu je eerste vlaggetje gehaakt!

Haak er zo nog een aantal meer. In één kleur of in meerdere kleuren, net wat je zelf mooi vindt. Ze haken echt lekker weg…

Om er een slinger van te maken haakte ik eerst 30 lossen en haakte vervolgens een vlaggetje met 10 vasten eraan vast. Tussen de vlaggetjes haakte ik steeds 10 lossen en ik eindigde de slinger weer met 30 lossen. Kijk gewoon even wat je zelf een mooie afstand vindt.
Als je de slinger wat steviger wilt, zou je op het eind nog een keer met vasten terug kunnen haken langs de hele slinger. Zelf vond ik dat niet nodig.
Kijk nou hoe leuk hij hangt in mijn hobbyhok!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *